"Stone Walls komt voort uit een problematische hoeveelheid passie"


Max Delestinne en Laura Hermans, de gezichten achter Stone Walls. Foto: Laura Hermans

Max Delestinne (22) en Laura Hermans (23) zijn de gezichten achter Stone Walls, een online platform waar queer kunst en verhalen centraal staan. "Stone Walls dankt zijn naam natuurlijk aan de Stonewall rellen, waar het gevecht voor de rechten van queer mensen echt is begonnen. We staan voor vrijheid, diversiteit, inclusiviteit, creativiteit en gemeenschap."


De twee richtten het platform op uit een gemis dat zij zelf ervaarden in hun jeugd. “Toen we opgroeiden, en zeker in onze tienerjaren, misten we mensen zoals wij in de media”, zegt Max. "We leerden elkaar kennen in 2011 toen we 13 of 14 jaar oud waren. Op dat moment identificeerden we ons nog allebei als vrouw en hetero - of misschien bi in mijn geval. En dan zijn we eigenlijk zowat alle letters in LGBTQ afgegaan. Laura was de eerste aan wie ik vertelde dat ik trans was." "Dat herinner ik me nog",  vult Laura aan. "Toen jij uit de kast kwam, dacht ik voor het eerst: oh, ik hoef niet het gender te zijn dat mijn lichaam is? Jouw coming out heeft mijn route soort van gekickstart. Zo hebben we samen een beetje ontdekt hoe het voor ons zat." "En nu zijn we op een punt waar we allebei weten dat we queer zijn."

Maar die zoektocht was niet simpel. "Ik zag bijna nooit trans personen in de media, en non-binaire mensen misschien nog minder. Daardoor heeft het heel lang geduurd voor ik uit de kast ben gekomen", aldus Max. "Als er meer representatie was, had ik mezelf daar waarschijnlijk veel sneller in herkend." Laura sluit zich daarbij aan. "En áls je dan verhalen las van queer personen, was dat altijd dezelfde narratief: een struggle met zichzelf, daarna uit de kast komen en dan kwam er een happy of een sad ending. Het ging nooit om twee mensen die verliefd worden op elkaar, waar het gewoon leuk is. Dat misten we heel erg. En dat missen we eigenlijk nog steeds."


"Ik ben out and proud en wie het er niet mee eens is, die stikt er maar lekker in. Ik ben er helemaal klaar mee om me in te houden voor andere mensen."

Maar Stone Walls is meer dan een manier om dat gemis op te vullen. "Voor mij is het een volgende stap in unapologetically mezelf zijn en unapologetically queer zijn", legt Laura uit. "Het is één ding om dat in het dagelijks leven te zijn, en iets heel anders om het op de voorgrond te zetten, te broadcasten naar de wereld toe. Ik ben out and proud en wie het er niet mee eens is, die stikt er maar lekker in. Ik ben er helemaal klaar mee om me in te houden voor andere mensen."


"Daarnaast wilden we ook gewoon de kunst die we maken graag delen", vervolgt Max. "En aangezien we queer zijn, is alles wat we maken ook queer. Het gaat niet altijd om die queer identiteit per se, we wilden dingen maken die leuk zijn en waar die identiteit dan ook een deel van is." Belangrijk voor het dynamische duo is dat het project groter wordt dan hen. Laura: "Het ultieme doel is om een soort community te creëren waar we zo veel mogelijk verschillende stemmen aan het woord laten. We willen een plek creëren voor alle queer personen, een thuis voor hen binnen de media. We willen zoveel content maken, van zoveel verschillende stemmen dat je altijd iemand vindt die op jou lijkt. Dat je altijd het gevoel hebt dat je niet alleen bent."

Daarom willen ze graag andere creatievelingen aantrekken. "We vinden het heel belangrijk om andere artiesten te vinden om mee samen te werken. Als je iets maakt dat je graag wil delen, en samen wilt bouwen aan een gemeenschap, ben je zeker en vast welkom." Op Stone Walls is plaats voor allerlei soorten kunst. Zo vind je er kortverhalen, poëzie, covers, boekentips … "Dat komt uit een problematische hoeveelheid passie”, lacht Laura. “Alles leuk vinden, alles willen doen. We zijn begonnen met video’s te maken bij poëzie die ik heb geschreven. Dat voelde logisch: de poëzie was er al, en ik wilde er sowieso mee experimenteren om daar video’s bij te maken. En dan dachten we: covers maken is ook wel gaaf, laten we dan nummers van queer artiesten brengen. Kortverhalen zijn een makkelijke manier om representatie te bieden… En we hebben ook grotere doelen. We zouden bijvoorbeeld heel graag portretten maken van andere mensen op verschillende plekken in de wereld, meer als longforms. Dat is door de coronacrisis nu even moeilijk natuurlijk, maar zodra het kan, maken we daar werk van."


Je vindt Stone Walls terug op instagram, youtube en twitter. Wie ook wil samenwerken met Max en Laura kan een berichtje sturen via instagram, of mailen naar wearestonewalls@gmail.com.© 2020 IMAGE